Οι Βυζαντινές καταβολές, η κληρονομιά των Οθωμανών και οι παραδόσεις των Ελλήνων προσφύγων σε συνδυασμό με τις συνήθειες της Βαλκανικής ενδοχώρας, πλουτίζουν το ξεχωριστό γαστρονομικό προφίλ της περιοχής.
Οι εύφορες πεδιάδες της περιοχής, οι ζωντανές λίμνες και τα ποτάμια, ακόμα και η μεγάλη ποικιλία θαλασσινών που βρίσκονται στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου, προσφέρουν εξαιρετικές πρώτες ύλες, καθιστώντας την εξαιρετική Μακεδονική Κουζίνα ακόμα πιο σημαντική.
Οι συνταγές της Δυτικής Μακεδονίας, έχουν επηρεαστεί από πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά και παραδόσεις, καθ 'όλη τη διάρκεια των αιώνων, δημιουργώντας ένα μοναδικό μείγμα γεύσεων.
Η περιοχή διαθέτει ποιοτικά προϊόντα με τα οποία οι ντόπιοι τρέφονται στην καθημερινότητά τους. Κρόκος από την Κοζάνη, μανιτάρια των Γρεβενών, τα όσπρια και τα μήλα της Καστοριάς, κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, τα φασόλια των Πρεσπών, τα κεράσια της Έδεσσας, τα οπωροφόρα δέντρα της Νάουσας, τα ψάρια των μεγάλων λιμνών, οι άπειροι αμπελώνες με τις εξαιρετικές ποικιλίες του μοσχόμαυρου και του ξινόμαυρου είναι τα προϊόντα που κάνουν τη διαφορά στη μαγειρική μακεδονική παράδοση.
Η Καστοριανή κουζίνα είναι χειμωνιάτικη και πικάντικη. Πράσα και λάχανα μαγειρεύονται με χοιρινό στην κατσαρόλα, οι γίγαντες είναι μαγειρεμένοι με διάφορους τρόπους, ως σαλάτα, στο ταψί, μαγειρευτοί με λαχανικά ή με κρέας, οι πιπεριές, φρέσκες, διατηρημένες ή αποξηραμένες και δίνουν πικάντικη χροιά αλλά και χρώμα στην Καστοριανή κουζίνα.
Vitsi Lodge – Villa & Loft
Σιδηροχώρι Καστοριάς
52059, Καστοριά
Tel.: +30 6947618630
info@vitsilodge.gr
Tel.: +30 6947618630
reservations@vitsilodge.gr